About Me

My photo
Veronika regularly contributes to a variety of prestigious art magazines including Flash Art, Art+Antiques, Atelier Journal and others. Her research on the Venice Biennale was extremely well received by scholars internationally and subsequently published. She holds a Master’s degree in Art History and has started working on her PhD. Veronika Wolf was recently appointed juror of the Renaissance Art Prize 2009, which focuses on young artists based in Italy and the United Kingdom.

Wednesday 26 March 2008

Čínská invaze v Londýně

Britské muzeum v Londýně otevřelo 13. září 2007 jedinečnou výstavu První císař – čínská terakotová armáda. Je to vůbec poprvé co se světově proslulá armáda císaře Š-Chuang-tiho dostává do Britského muzea. Se 120 objekty a 20 válečníky je to doposud největší výstava konaná mimo území Číny. Svolení čínské strany má nepochybně souvislost se současným ekonomickým rozmachem země a jejím otevíráním se Západu a snahou o upevnění svého postavení i na poli kulturním a uměleckém.

Výstava se svým bohatým doprovodným programem chce připomenout, že Čína je nejdéle fungujícím státním útvarem v dějinách lidstva, založeným již v roce 221 př. Kr. dynastií Čchin a jejím císařem Š-Chuang-ti (v překladu První císař). Právě on si nechal vybudovat rozsáhlé mauzoleum v Xi’anu, kde byl spolu se svými více než 8.000 válečníky v plné zbroji, koňskými povozy a dalšími četnými artefakty následně pochován. Značná část objevu zůstává doposud neodkryta, což je však velmi dobrý způsob konzervace. V posledních letech přibývá znepokojení nad stavem jedinečné památky, jelikož terakota je napadána různými plísněmi z důvodů vlhkosti, teplotních výkyvů a přítomnosti 2 milionů “dýchajících” návštěvníku, kteří mauzoleum ročně navštíví.

Figury válečníků se zbytky původní polychromie jsou v životní velikosti. Největšího překvapení se nám dostane v momentě, když zjistíme, že postava každého vojáka je zcela individuální - liší se od sebe výškou, stavbou těla, účesem, rysy i výrazem tváře. Není zcela jasné, zda se ve všech případech jedná o skutečné individuální portréty vojáků sloužících v císařově armádě, nicméně u důstojníků vyšších hodností je to velmi pravděpodobné. Postavy působí velmi realistickým dojmem a to i přesto, že se dochovaly pouhé zbytky původní plné zbroje. Ta byla z velké části ukradena již nedlouho po panovníkově smrti.

Terakotová armáda je právem považována za jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů 20. století vůbec. Odkryta byla zcela náhodně v roce 1974, když se místní farmáři pokoušeli vyhloubit studnu. Důležitost nálezu můžeme přirovnat k objevu Tutanchamonovy hrobky v roce 1922. Její poklady jsou k vidění od listopadu 2007 také v Londýně a to až do srpna tohoto roku. Tutanchamonova výstava je pořádána v Aréně O2 a je otázkou, která z těchto dvou velkolepých akcí bude návštěvně úspěšnější.

První císař – čínská terakotová armáda, British Museum, Londýn, 13. září 2007 – 6. dubna 2008
Published in Art & Antiques (http://www.artantiques.cz/)

No comments: